SuperFoods – Anbefalt Supermat for Helsen

Hva er supermat?

Supermat er betegnelsen på matvarer som eksperter definerer som spesielt gunstige for helsen. Forskning viser at hvert av disse produktene har helt spesielle helseegenskaper.
Nettopp fordi disse matvarene er relativt enkle å få tak i for folk flest, er det lett for alle å ha et kosthold som kan gjøre underverker for helsen.

Acai Bær : inneholder et bemerkelsesverdig høyt innhold av antioksidanter som bidrar til å bekjempe aldring og
acaibilde1-150x150sykdom. Acai bæret har opptil 7 ganger mer antioksidanter enn blåbær. Acai bæret er påvist å være det næringsmiddelet i verden med størst innhold av antioksidanter. I tillegg inneholder acai opptil 33 ganger mer antocyanin (type antioksidant) enn et glass rød vin. Acai har også høyt innhold av vitamin A, B, C og E, omega 3, 6 og 9, fiber, kalsium, kalium, magnesium, jern og antioxidanter. Få næringskilder kan skilte med et så spekkfullt næringsinnhold og mengder med naturlig energi som acai

 

Mandler: Hvis du føler deg lysten på snacks så er mandler virkelig er en av naturens supermat. De er en god kilde shf_almonds-mandeltil protein, fiber og flere mineraler som kalsium, magnesium, jern, kalium og sink. De har også mye vitamin E, og inneholder mindre mengder av folsyre og vitamin B2. Mandler inneholder også enumettet fett, noe som kan bidra til å holde blodårene smidige og forhindre hjertesykdom. Spis rå og usaltete nøtter for maksimalt inntak av vitaminer og mineraler.

 

Epler: Epler har lenge vært antatt å være en sunn mat, faktisk er mange av oss vokst opp med å  høre at de holdt legen unna! Det er nå kjent at epler inneholder phytonutrient quercitin, som hindrer oksidering (skader) av LDL kolesterol og dermed reduserer risikoen for å skade våre arterier og i sin tur minke risikoen for hjertesykdom. Epler inneholder også pektin, et løselig fiber som synes å være svært effektivt til å senke nivået av kolesterolet. Pektin binder seg også til tungmetaller i kroppen, som bly, og fjerner dem fra tarmen.

.

Avokadoer: Avokadoer gir hjertet mer sunt enumettet fett, fiber, vitamin E, folsyre og kalium enn noen annen shf_avocadosfrukt. Som om ikke dette var nok, er de også den beste fruktkilde til beta-sitosterol, et stoff som kan redusere totalkolesterol. Avokadoer inneholder også antioksidanten lutein, som i studier har vist å beskytte folk fra grå stær. Lutein har et rykte på seg for ogsål å beskytte det kardiovaskulære systemet og forebygge prostatakreft. Avocado er svært lett fordøyelig, noe som gjør dem ideelle for personer som har problemer med å fordøye fet mat.

.

Rødbeter: Rødbeter har ikke bare lavt kaloriinnhold men er også stappfull av næringsstoffer. De inneholder høye
nivåer av karotenoider og flavenoids, anti-oksidanter som hjelper til å redusere oksidasjon av LDL-kolesterol, beskytte våre blodårer og redusere risikoen for hjertesykdom og slag. Det er en av de rikeste kildene til folsyre, som bidrar til å beskytte fosteret fra ryggmargsbrokk, og bidrar også til lavere nivåer av homocystein i blodet. Rødbeter inneholder også mineralet silisium, som hjelper kroppen å utnytte kalsium, så det er derfor viktig for muskel-skjelett og reduserer risikoen for osteoporose. Mange bruker rødbetejuice for rensing og avgiftende egenskaper.

.

Blåbær: Ikke bare ser og smaker de godt, men blåbær inneholder antioksidanter kjent som anthocyanidins, noen av
shf_blueberriesde sterkeste motgifter mot oksidativt stress, som mange forskere tror er årsaken til aldring hos mennesker. Forskning utført ved US Department of Agriculture har funnet at blåbær hadde høyest antioksidantkapasitet på 40 testede frukt og grønnsaker. Bær inneholder også en phytochemical kalt ellegic syre, som er antatt å hindre unormale celleforandringer.

.

Brokkoli: Hvis de andre matvarene her er “super” matvarer er brokkoli en “mega-super” matvare. Forskere finner shf_broccoliet vell av sunne forbindelser i denne grønnsaken, som inneholder to kraftige anti-kreft stoffer, sulforaphane og indol-3-carbinol. Sulforaphane ødelegger eventuelle kreftfremkallende forbindelser som du har svelget og oppretter deretter enzymer som spiser opp eventuelle kreftfremkallende forbindelser. Sulforaphane dreper også bakterien Helicobacter pylori, som forårsaker magesår og i stor grad øker risikoen for mage-kreft ifølge en studie ved John Hopkins University i Baltimore. Indol-3-carbinol hjelper kroppen din til metabolise østrogen, som potensielt beskytter mot brystkreft. Brokkoli er også en god kilde til betakaroten og kalium, som bidrar til å redusere risikoen for hjertesykdom. Mange terapeuter anbefaler å spise brokkoli minst tre ganger i uken, og nå vet vi hvorfor.

.

Kakao: Hovedingrediensen for sjokolade inneholder mye antioksidanter flavenoids, noe som kan bekjempe
hjertesykdom og kreft. I en studie av American Journal of Clinical Nutrition, fikk 23 studenter lagt fire spiseskjeer kakao og ½ plate mørk sjokolade til deres daglige diett. Resultatene viste en senking av kolesterol og økning av antioksidanter i blodet. Før du blir for begeistret for sjokolade, husk at det er et høyt fettinnhold, og du bør velge mørk sjokolade med høyt kakaoprosent (minst 60 %), og alltid huske å spise den i små mengder.

.

Tranebær: Fenoler er plantekjemikalier som har lavere oksidasjon av LDL (dårlig) kolesterol og tranebær besitter
høye nivåer av dette sunne stoffet. Studier har indikert at proantocyanidiner i tranebær kan beskytte deg mot urinveisinfeksjoner, ved å hindre at bakterien E.coli festes til blæreveggcellene og infisere dem. Noen studier har også antydet at tranebær kan være nyttig ved hjerneslag.

 .

Linfrø: linfrø er den rikeste plantekilde til omega-3 fettsyrer, noe som kan redusere hjertesykdommer, slag, og
shf_flaxseedsinflammatoriske sykdommer, og er knyttet til mange andre positive helse resultater. Linfrø også inneholder høye nivåer av lignin, en phytoestrogen som er tenkt å forbedre kolesterolprofiler og redusere aktiviteten av østrogen i kroppen. Linfrø er viktig for vegetarianere som ikke kan få sine essensielle fettsyrer fra kilder som fisk. Den kommer i frø eller olje form, men sørg for at du kjøler oljen som oksiderer lett.

.

Hvitløk: Utallige kliniske studier har vist at hvitløk er en utmerket kreftfighter. Studier tyder på at den har evnen til shf_garlicå hindre utvikling av kreft i bryst, tykktarm, hud, prostata, magesekk og spiserør. Hvitløk hjelper også til å stimulere immunforsvaret ved å stimulere veksten av naturlige killerceller, som direkte angriper kreftceller. Det har også evnen til å drepe bakterien Helicobacter pylori, en viktig årsak til magesår og magekreft.
En fersk studie ved University of East London hevder at hvitløk har evnen til å ikke bare drepe mange av de antibiotikaresistente stammer av MRSA, i sykehus, men er også i stand til å ødelegge den nye superbakterien som er resistent mot de kraftigste antibiotika brukt mot MRSA.

En ny studie har vist at å spise rå hvitløk etter hjertekirurgi kan bidra til å begrense skaden gjort til hjertet, på grunn av sine sterke antioksidantegenskaper.

.
.

Ingefær: Denne roten har lenge vært antatt å ha medisinske egenskaper og forskning bekrefter nå disse shf_gingermistankene. Ingefær inneholder flere antioksidanter og plantekjemikalier inkludert gingerol og zingerone. I forstudier har disse antioksidantene vist seg å bekjempe kreft og hjertesykdommer. En studie fant at gingerol var like effektivt som aspirin (dispril) for å forebygge blodpropp, slik at det er et potensielt hjelpemiddel mot hjertesykdom (selv om det ikke anbefales for folk som allerede tar anti-koaguleringsmidler). Ingefær har en effektiv antimikrobielle virkning på sår og kan også bekjempe betennelser, rense tykktarmen, og stimulere blodsirkulasjonen.

.

Olivenolje: I motsetning til andre oljer er, olivenolje fullpakket med kraftig sunt enumettet fett samt antioksidantet
shf_oliveoilpolyfenoler. Spanske forskere bekreftet det vi har mistenkt i mange år, at middelhavsdietten, som er rik på grønnsaker og olivenolje kan redusere risikoen for hjerteinfarkt.

 

 

.

Løk: The Journal of National Cancer Institute publiserte en artikkel som sier at løk er maten som er sterkest assosiert med lavere tilfeller av lungekreft. Svovelforbindelser og flavonoid quercetin er ansvarlig for antikreft egenskapene til løk. Quercetin synes også å øke immunforsvaret, fremmer avgiftning, og reduserer inflammasjon. Forbruket av løk og andre alliums som purre og hvitløk viser også til lavere bryst, øsofagal og magekreft.

Appelsiner: Appelsiner beviser at selv vanlige matvarer kan tilby en rekke sykdomsforebyggende forbindelser.
shf_orangesHesperetin, den viktigste flavonoid i appelsiner har vist seg å beskytte mot kreft, hjertesykdom, infeksjoner og betennelser. The American Journal of Clinical Nutrition publiserte en rapport som viser at et høyere inntak av hesperetin gir lavere risiko for hjertesykdom. Appelsiner er også en rik kilde til pektin, noe lavere kolesterol, kalium, blodtrykkssenkninge og folinsyre, som reduserer nivåene av homocystein.

.

Gresskar: Gresskar og squash er pakket full av Betakaroten (bare gulrøtter og søtpotet har flere) og er nummer én
kilde til alfa-carotene, krefthemmende og potensielt kraftigere enn betakaroten. Forskning på 100.000 personer syntes at de som brukte mest alfa carotene hadde så mye som 63% lavere forekomst av lungekreft. De tilbyr også vitamin B5, C, E, kalium, kalsium og fiber. Kast ikke ut frøene, de er en utmerket kilde til sink, essensielle fettsyrer, og har en stor kilde av planteprotein.

 

 

Laks: En av de beste fete fisker som gir en utmerket kilde til Omega 3. Omega 3 fettsyrer er forbundet med shf_salmonbeskyttelse mot brystkreft og andre krefttyper og minker autoimmune sykdommer som revmatoid artritt og astma. Omega 3 er også avgjørende for en beskyttelse mot hjerne samt hjertesykdommer. Det har også vært knyttet til akselerert læring og oppmerksomhet hos barn og hjelper til å opprettholde mentale funksjoner hos eldre. Annen fet fisk som inneholder Omega 3 er sild, tunfisk og makrell.

 

Soya: Soya må være en av de mest forskede matvarene i forbindelse med sunnhet og det meste av forskningen har
vært rundt forebygging av kreft, spesielt i bryst og prostata. Den inneholder to fytoøstrogener, genistein og daidzein, som er i stand til å redusere aktiviteten til kroppens eget østrogen, og dermed beskytte brystet. Sterk epidemiologiske bevis knytter soya inntak med lavere risiko for kreft.

 

 

Te: Sort, grønn og hvit te har alle blitt hyllet for sine antioksidantegenskaper. Ifølge epidemiologiske og dyrebevis,
shf_teakan grønn te hemme bryst, fordøyelsessystem og lunge kreft. Polyfenoler i grønn te er kraftige antioksidanter (100 ganger så effektiv som vitamin C) og kan beskytte cellene mot frie radikaler. Te kan også hindre osteoporose ifølge en studie publisert av Archives of Internal Medicine. De fant at personer som drakk to eller flere kopper grønn eller svart te per dag i 10 år, hadde høyere bentetthet.

 

 

Tomater: Dusinvis av epidemiologiske studier peker på tomatene som betydelig kilde til å redusere risikoen for kreft i henhold til Journal of the National Cancer Institute. De fant de sterkeste resultater for kreft i prostata, lunge og magesekk. Kilden til denne beskyttelsen er lycopene, et karotenoid som finnes i tomater. Det beste er å koke dine tomater før du spiser dem dette gjør lycopene lettere absorberbare. Tomater inneholder også kalium, vitamin C og betakaroten, som er viktig for immunforsvaret og bidrar til å holde huden sunn.

.

Helkorn: Flere epidemiologiske studier viser at mennesker som konsumerer store mengder helkorn hver dag har shf_almonds-mandelen lavere risiko for hjertesykdom. Helkorn inkluderer brun ris, hirse, havre og fullkornbrød. Forskning viser også at hele korn forhindrer tykktarm, bryst og prostata kreft. Komplekse karbohydrater og fiber er trege i å produsere blodsukker og gir en stor langsom energikilde. Fiber kan også bidra til å forebygge forstoppelse, stimulerer veksten av “vennlige” bakterier i tarmen, og hjelper til med fjerning av giftstoffer fra kroppen.

.

Ginseng: Har blitt brukt som naturmiddel i mange tusen år i Kina.Ginseng bli brukt blant annet for å øke
images-ginseng1utholdenheten, konsentrasjonsevnen og motstanden mot stress. Ginseng har også blitt brukt for å “forbedre velvære” og for å hindre nedsatt ytevne når man blir gammel. Det viser seg blant annet at Ginseng kan øke din fysiske prestasjonsevne, – oksygenopptaket øker og hjertefrekvensen blir lavere når du trener (NB! Ginseng er ikke regnet som et dopingpreparat.) Det er også mulig at Ginseng kan øke din mentale yteevne, målt ved blant annet økt hukommelse og læringsevne. Dette er likevel svært omdiskutert.

.

Vin: Enten du foretrekker rød eller hvit, å drikke vin har vist seg å være bra for hjertets helse hos visse grupper av
mennesker. Hvitvinens beskyttelse kommer fra tyrosol og caffeic syre, noe som reduserer oksidativt stress og inflammasjon. Rødvin har polyfenoler som synes å konferere til hjertets fordel. Flere studier viser at rødvin i moderate mengder senker homocystein, blodplate klebrige og LDL “dårlig” kolesterol. Men før du blir altfor oppglødd, betyr moderasjon ett eller to glass om dagen (og ikke de store store glassene i skapet ditt heller!), og du bør også ha minst en alkoholfri dag i uka da det må huskes at alkohol er en gift.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*