Kolesterol: Hva er godt og hva er dårlig

Kolesterol: Hva er godt og hva er dårlig for din helse? LDL og HDL

Kolesterol kan ikke oppløses i blodet. Det må bli transportert til og fra celler ved bærere kalt lipoproteiner. Low-density lipoprotein, eller LDL, er kjent som “dårlig” kolesterol. High-density lipoprotein, eller HDL, er kjent som “gode” kolesterolet. Disse to typer lipider, sammen med triglyserider og Lp (a) kolesterol, utgjør det totale kolesterol, som kan fastslås gjennom en blodprøve.

LDL (dårlig for din helse) Kolesterol

Når for mye LDL (dårlig) kolesterol sirkulerer i blodet, kan det langsomt bygges opp i de indre veggene i arteriene som forsyner hjertet og hjernen. Sammen med andre stoffer, kan det danne plakk, et tykt, hardt belegg som kan begrense arteriene og gjøre dem mindre fleksible. Denne tilstanden kalles aterosklerose. Hvis en blodpropp former og blokkerer en smal arterikan det føre til hjerteinfarkt eller slag.

HDL (bra for din helse) Kolesterol

Blodet bør inneholde en fjerdedel til en tredjedel av kolesterolnivået inneholder high-density lipoprotein (HDL). HDL kolesterol er kjent som det “gode” kolesterolet, fordi høye nivåer av HDL ser ut til å beskytte mot hjerteinfarkt. Lave nivåer av HDL (mindre enn 40 mg / dl) kan øke risikoen for hjertesykdom. Medisinske eksperter tror at HDL har en tendens til å bære kolesterol vekk fra blodårene og tilbake til leveren, hvor det går fra kroppen. Noen eksperter tror at HDL fjerner det overflødige kolesterolet og bremser arteriell plakk og oppbygging av dette.

Triglyserider

Triglyserider er en form for fett som lages i kroppen. Forhøyede triglyserider kan skyldes overvekt / fedme, fysisk inaktivitet, røyking, overdrevent alkoholforbruk og en diett høy på karbohydrater (60 prosent av totale kalorier eller mer). Personer med høye triglyserider har ofte et høyt totalkolesterol nivå, inkludert et høyt LDL (dårlig) nivå og lav HDL (bra) nivå. Mange med hjertesykdom og / eller diabetes har også høyt triglyseridnivå.

Lp (a) Kolesterol

Lp (a) er en genetisk variant av LDL (dårlig) kolesterol. Et høyt nivå av Lp (a) er en betydelig risikofaktor for tidlig utvikling av fete innskudd i arteriene. Lp (a) er ikke fullt ut forstått, men det kan samhandle med substanser som finnes i blodårene og bidra til oppbygging av fete innskudd.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*