Få Magen i Balanse prøve det gratis

Hva forårsaker luft i magen?

Du svelger ned luft hver gang du spiser eller drikker. Du kan til og med svelge luft uten å vite det når du er nervøs, spiser for raskt, tygger tyggegummi eller drikker gjennom et sugerør. Noe av denne luften ender opp i tykktarmen. Likevel er det slik at det aller meste av luften i tykktarmen, skriver seg fra gass som produseres når bakterier i tykktarmen forgjærer karbohydrater som ikke er fordøyd i tynntarmen.

Dessverre er det slik at sunn mat – som frukt, grønnsaker, helkorn, bønner og erter – ofte er de verste synderne. Det er fordi dette er mat med høyt fiberinnhold. Fiber har mange helsefordeler, som å aktivisere fordøyelseskanalen din, regulere blodsukkeret og kolesterolet ditt. Men fiber har altså den ulempen at det kan gi luft i magen.

Gassholdige drikkevarer som brus og øl, er også viktige årsaker til gass. Andre årsaker til mye luft i magen, er:
•Forstoppelse. Treg mage kan gjøre det vanskelig å kvitte seg med luft i mage, noe som fører til oppblåsthet og ubehag.
•Matintoleranse. Hvis luftplagene og luft i magen opptrer hovedsakelig etter å ha spist melkeprodukt, kan det være fordi kroppen din ikke er i stand til å bryte ned sukkeret (melkesukker, laktose) i melkeproduktene. Mange mennesker er ikke i stand til å omsette laktose skikkelig etter småbarnsalderen (fra ca. 6 år), og selv småbarn er noen ganger intolerante overfor laktose. Tilstanden kalles laktoseintoleranse. Andre typer matintoleranse, særlig overfor gluten – et protein som finnes i flere kornsorter – kan føre til mye luft i magen, diaré og endog vekttap (dette er bakgrunnen for sykdommen cøliaki).
•Kunstige søtningsmidler. Det er også mulig at fordøyelsessystemet ditt ikke tolererer de kunstige søtningsmidlene sorbitol og mannitol som finnes i noen sukkerfrie matslag, tyggegummi og gotterier. Mange friske personer utvikler gass og diaré når de inntar slike søtningsmiddel.
•Avføringsmiddel. Utstrakt bruk av avføringsmiddel eller medisiner som gir forstoppelse, kan bidra til problemer med mye luft i magen.
•Ulike sykdommer. Mye luft i magen kan være en del av sykdomsbildet ved irritabel tarm – en ufarlig, med tidvis sjenerende, overfølsom tarm. Unntaksvis kan mye luft i magen være et av flere tegn på en mer alvorlig underliggende tilstand. Eksempler på dette er divertikulitt (betennelser i utposninger på tarmen) eller kronisk betennelsessykdom i tarmen, som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom.
•Antibiotika. I noen tilfeller med mye luft i magen kan årsaken være forutgående behandling med antibiotika. Slik medisin forstyrrer den normale bakteriefloraen i tarmen og kan gi økt gassproduksjon.
•Andre medikamenter. Også andre typer medikamenter kan forårsake mye luft i magen, f.eks. ulike typer cellegifter.

Hva er halsbrann?

De fleste mennesker har opplevd sure oppstøt og halsbrann. Årsakene kan være fet mat, kaffe, alkohol, uregelmessige måltider eller en stresset livssituasjon. Hos overvektige og gravide er halsbrann en vanlig forekomst.

Årsakene til sure oppstøt, luft i magen og halsbrann.

Hvorfor får man halsbrann? Årsaken til halsbrann er att magesyren kommer opp i spiserøret. Grunnen til dette er at den muskelen som finnes i overgangen mellom spiserøret og magesekken, ikke holder tett. Det kan være fordi muskelen er slapp eller det har oppstått et brokk ved muskelen. Det er en kjent sak at fet mat, kaffe og alkohol kan medvirke til at man får halsbrann. At mageinnholdet kommer opp i spiserøret kan også være fordi at magesekken presses oppover grunnet graviditet eller overvekt. Muskelens evne til å holde tett kan også bli mindre ved inntak av ulike medisiner som antikollinergika, nitropreparater, nifedepin, alfa-blokkere, beta-blokkere og teofyllamin.

De vanligste symptomene er sure oppstøt, halsbrann og brystsmerter. Ofte kommer problemene etter et måltid, ved å bøye seg framover, tunge løft eller på natten i liggende stilling.

Langvarige problemer med halsbrann og sure oppstøt kan gi komplikasjoner i form av inflammasjon i spiserøret, sår og arrdannelser i spiserøret, hoste, astma og luftveissykdommer.

Tiltak mot sure oppstøt og halsbrann

Man kan gjøre mye selv for å lindre problemene. Spise mindre måltider, mosjonere, drikke mindre kaffe og alkohol eller å slutte å røyke. Dessuten hjelper det å gå ned i vekt om man er overvektig. Før sengetid kan hodestolpen på sengen heves ca 20 cm. Da hindres det sure mageinnholdet å presses opp i spiserøret. Unngå tunge løft og å bøye deg framover, da minskes trykket på buken.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*